Кухар; Офіціант.

Термін навчання після 11 класів - 1,5 роки

Кухар - одна з найдавніших і вічно сучасна професія. Добрий кухар цінується у всі часи і у всіх народів. Про кухарів, їх мистецтво складають прислів'я і приказки, розповідають легенди.

Кухар повинен знати:

  • види, властивості, кулінарне призначення та особливості обробки картоплі, овочів, грибів, м'яса, риби, птиці, дичини, круп, макаронних виробів і бобових, сиру, яєць, тіста, консервів, концентратів та інших продуктів;
  • для того щоб смачно приготувати страву, необхідно додержувати встановленої для неї рецептури, знати технологію виготовлення страв і кондитерських та хлібобулочних виробів, правила організації раціонального та безпечного харчування та правила експлуатації технологічного обладнання, посуду; 
  • норми виробничої санітарії, особистої гігієни.

Кухар повинен вміти:

  • проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини;
  • здійснювати допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів;
  • формувати та панірувати напівфабрикати;
  • варити, смажити, запікати, виготовляти різні види тіста.

Добре оформлена страва збуджує апетит. Для оформлення страв, особливо закусок, вміти використовувати продукти, які надають їм привабливого вигляду і відповідають їх смаку. А також вишукано сервірувати, порціонувати, подавати страви масового попиту.

 

Професія "Офіціант" - древня, сучасна, майбутня

Сучасні ресторани приваблюють відвідувачів не тільки інтер'єрами залів, вишуканим смаком та якістю приготовлених страв, а й професійною майстерністю обслуговуючого персоналу.

Офіціант повинен знати:

  • асортимент, рецептури, технологію виготовлення страв і напоїв;
  • кулінарну характеристику страв і напоїв; правила і технічні прийоми обслуговування споживачів;
  • форми складання серветок;
  • правила оформлення столу квітами;
  • види меню, порядок запису страв і напоїв в меню;
  • правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури;
  • відповідність асортименту вино-, горілчаних виробів характеру страв;
  • порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
  • види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання;
  • правила експлуатації відповідних видів торгівельно-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила роботи закладів ресторанного господарства;
  • санітарні правила для закладів ресторанного господарства;
  • правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
  • основи психології;
  • принципи професійної етики;
  • іноземну мову в межах розмовного мінімуму;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Офіціант повинен уміти:

  • готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну;
  • полірувати посуд, прибори;
  • складати серветки різними способами;
  • здійснювати попередню сервіровку столів;
  • приймати замовлення від споживачів;
  • отримувати страви в роздавальні та в буфеті;
  • подавати страви і напої;
  • обслуговувати неофіційні бенкети;
  • оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами;
  • прибирати використаний посуд та прибори;
  • замінювати столову білизну.